Ytliga blodkärl och rodnad är något som många lider av. Blodkärl och rodnad i ansiktet med röd näsa och röda kinder som blossar upp kan vara hämmande för de som är drabbade. Laserbehandling med IPL och Nd:YAG laser tar effektivt bort blodkärl och rodnad på ett skonsamt och effektiv sätt.

Ytliga blodkärl som är synliga som enstaka kärl kallas också kärlbristningar eller brustna blodkärl. Blodkärl kan uppträda som ansamlingar tidigt i livet och kallas då hemangiom eller eldsmärken. Om detta uppträder senare i livet kallas de angiom eller körsbärsangiom. Små, fina ytliga blodkärl kan även uppträda som en diffus rodnad i huden.

Både unga och vuxna, män och kvinnor kan drabbas av synliga ytliga blodkärl och rodnad. Orsaken till att ytliga blodkärl uppstår är delvis genetiskt och ses oftast hos de som vistats mycket i sol, vind och kyla. Blodkärl och rodnad kan också uppstå hos de med acne, rosacea och skador mot huden.Ytliga blodkärl uppträder oftast i ansiktet på solexponerade områden som näsa och kinder. Röd näsa och röda kinder är vanligt förekommande. Hos vissa finns blodkärl och rodnad också på hals och dekolletage.

Ytliga blodkärl och rodnad är något som många personer lider av. Det är ett kosmetiskt störande problem som många försöker att dölja bakom lager av smink. För vissa kan rodnad blossa upp vid ansträngning, sociala situationer, vind, värme och kyla. I extrema fall kan de som är drabbade hålla sig inne och undvika sociala situationer.

Det finns effektiv behandling mot ytliga blodkärl och rodnad. Olika typer av laserbehandlingar har över åratal hjälpt att få bort eller reducera blodkärl och rodnad. De mest effektiva metoderna för laserbehandling är IPL och Nd:YAG laser. IPL (Intensivt Pulserad Ljus) avger ljusenergi i ett specifikt spektrum av våglängder. Nd:YAG laser avger ljusenergi i en specifik våglängd. Våglängderna som IPL och Nd:YAG laser använder är anpassad för blodkärl och rodnad. Vilken metod som passar bäst avgörs innan behandling. Ibland kan det bästa vara att behandla med en kombination av metoderna.

När laserskotten avges är det hemoglobin i kärlen som tar till sig energin och gör att kärlväggen värmas upp. Detta gör att kärlväggen kollapsar, dör och tas sedan upp av kroppen. Att ta bort dessa ytliga blodkärl medför ingen negativ påverkan för kroppen då detta är kärl som inte behövs.

Behandlingen är inte smärtsam men känns som en lätt stickande värme mot huden. Direkt efter behandlingen mörknar kärlen och en rodnad syns i området. Smink kan användas direkt efter behandling. Rodnaden kan hålla i ett par dager, kärlen tynar bort inom 2 veckor. Det uppstår inga andra besvär eller skador med behandlingen. Efter behandlingen får dessutom huden ofta en ny lyster.

För de flesta räcker det med 1-2 behandlingar med 3-4 veckor intervall. Kärlen som försvinner kommer inte tillbaka men nya kärl kan senare uppstå.

På Laserkliniken Södermalm är det leg. läkare som utför behandling med världsledande Nordlys laser. Patientens trygghet och nöjdhet är vår huvudfokus och vårt mål är att så skonsamt som möjligt uppnå ett optimalt resultat. Gemensamt för alla behandlingar är att du kan återgå till din vardag direkt efter behandling.

Om du lider av ytliga blodkärl eller rodnad är du varmt välkommen att kontakta oss på Laserkliniken Södermalm för rådgivning och behandling. Kontakta oss på 073 700 47 34 eller info@laserklinikensodermalm.se. Vill du boka tid direkt, klicka på knappen och leta upp en tid som passar ditt schema!