Tips vid Rosacea – Livsstil och Egenvård

tips vid rosacea

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som drabbar ca 10 % av vuxna. Orsaken är okänd men man tror att rosacea orsakas av en inflammation från förändringar i blodkärl. Rosacea ger rodnad, ytliga blodkärl, knottror och finnar. Oftast uppträder förändringarna centralt i ansiktet på näsa och kinder. Behandling av rosacea med olika krämer, salvor och tabletter kan lindra symptomen. IPL laserbehandling är effektiv i att dämpa rodnad och ta bort blodkärl. Då det inte finns något botemedel för rosacea är livsstil och egenvård av stor betydelse.
tips vid rosacea
Det finns en rad olika faktorer som kan försämra rosacea. Försämringsfaktorerna skiljer sig mellan olika människor. Det är bra att själv bli medveten om vilka faktorer som försämrar rosacea hos just dig.

Vad kan förvärra rosacea?

Vanligaste försämringsfaktorer:

• Sol
  • Mycket varma eller kalla miljöer
  • Blåst
  • Alkohol
  • Värme drycker
  • Kryddstark mat
  • Olika kosmetika
  • Kortisonkrämer
  • Stress och ångest

Det finns tips mot rosacea som ändå gäller de allra flesta. Nedanstående tips har tungt vetenskapligt belägg och baserar sig på aktuell forskning på området. Dessa tips och råd kan göra det lättare att leva med rosacea.

10 tips mot Rosacea:

1. Använd solskydd-
    Bredspektrad UVA- och UVB solskydd med solskyddsfaktor minst 30 eller zinkoxid- eller titandioxid solskydd
  2. Gör livsstilsändringar
    Avstå från solning och reducera mängden alkohol. Använd lite smink för att inte irritera huden.
  3. Avstå från värme drycker och stark mat
    Undvik värm dryck, kaffe och stark mat.
  4. Tvätta ansiktet försiktigt
    Låt hudens naturliga skydd ligga på morgonen. Tvätta ansiktet endast på kvällen med icke-irriterande ansiktsrengöring.
  5. Använd en mjuk ansiktshandduk
    Torka ansiktet försiktigt med en mjuk ansiktshandduk. Undvik speciellt torra handdukar som river huden.
  6. Låt ansiktet torka
    Vänta 30 minuter innan du applicerar krämer eller salvor för att undvika sveda.
  7. Använd fuktighetskräm med kinetin 0,1 %
    Kinetin är ett plant cytokinin som har visat bra effekt mot rodnad i studier.
  8. Använd grön- och gultonade produkter
    Dessa färger kan kamouflera rodnaden.
  9. Undvik produkter som ger obehag
    Produkter som orsakar bränna, sveda, klåda eller annat obehag skall undvikas. Det är kroppens sätt att säga till om skadliga ämnen.
  10. Upprätta psykologkontakt
    Om du har psykologiskt stress som ökar rodnaden kan olika psykologiska metoder hjälpa dig att reducera detta.

Om du lider av rosacea är du varmt välkommen att kontakta oss på Laserkliniken Södermalm för rådgivning och behandling. Kontakta oss på 073 700 47 34 eller info@laserklinikensodermalm.se. Vill du boka tid direkt, klicka på knappen och leta upp en tid som passar ditt schema!