Både män och kvinnor generas av oönskad hårväxt. För många är det ett stort problem som tar mycket tid och resurser. Dom flesta använder metoder för hårborttagning som är tidskrävande men med förbigående effekt. Hårborttagning med laser tar permanent bort hår.

Redan innan vi föds har vi hår på kroppen. Ett foster är täckt av ett fint hår som kallas lanugo. Under barndomen täcks hela kroppen av et fjunigt, opigmenterad hår som kallas vellushår. Under puberteten stiger nivåerna av manliga könshormoner, androgener, som får hårsäckarna att omvandla vellushår till terminalt hår. Terminalt hår är mörkare och grovare. Det är terminalt hår vi oftast syftar på när vi pratar om hår. Både kvinnor och män har androgener i blodet. Områden som utvecklar terminala hår på både kvinnor och män är under armarna, intimområdet och underbenen. Endast män brukar få hårväxt i ansiktet, på bröstet, magen, rygg, armar och lår. Oftast behåller kvinnor vellushår på dessa områden.

Håret består av en rot som är nedsänkt i huden och ett hårstrå som ligger fritt och synligt. Varje hår består av tre lager. Det yttersta lagret, kutikulan, består av fett och ansvarar för att stöta bort vatten. Barken består av keratin och melanin. Keratinet ansvarar för hållfastheten och avgör om håret blir rakt eller krullig. Melaninet avgör hårfärgen. Det finns två typer av melanin; eumelanin som ger brunt och svart hår och pheomelanin som ger rött hår. Om barken har lite melanin får man blont hår. Det innersta lagret, märgen, reflekterar ljus och ger håret olika nyanser beroende på hur ljuset faller.

 

Roten omges av en hårsäck. Håret växer från hårsäcken i rotens understa del. Hårstråna är hela tiden i olika växtfaser. Under tillväxtfasen växer håret utåt med en hastighet på ca 1/3 mm per dag. Efter en tid stannar tillväxten, hårsäcken krymper och roten växer fast. Efter denna viloperioden startar en ny tillväxtfas som puttar ut det gamla håret innan ett nytt hår kommer till igen.

Många besväras av generande hårväxt och vill ta bort håret på vissa områden. Vanliga metoder för hårborttagning är ofta tidskrävande och ger ingen permanent hårborttagning. Dessa inkluderar rakning, plockning, vaxning och epilering.

Permanent hårborttagning genomförs med laser. Det finns många olika lasermetoder som används för hårborttagning. Den metoden som är använd längst och som är den enda som kan bevisa permanent effekt av hårborttagning över flera år är Intensivt Pulserad Ljus (IPL).

Hårborttagning med IPL laser bygger på att högintensivt ljus med ett spektrum av våglängder anpassad för hårborttagning penetrerar huden och tas upp av melaninet i hårsäcken. Energin omdanas till värme som förstör hårsäcken. När hårsäcken är förstörd kan den inte fortsätta att producera hår. Det är bara hår i växtfas som innehåller tillräckliga mängder melanin till att temperaturen blir hög nog för att förstöra hårsäcken. Olika delar av kroppen har olik andel hår i växtfas och olik längd mellan växtfasen. Därför måste behandlingen upprepas med olika intervaller:

Laserbehandling av hår i ansiktet med 6 veckors intervaller:

 • Ögonbryn
 • Överläpp
 • Haka

Laserbehandling av hår på överkropp med 8 veckors intervaller:

 • Underarm
 • Bröstet
 • Mage

Laserbehandling av hår på rygg och underkropp med 10 veckors intervaller:

 • Rygg
 • Svank
 • Rumpa
 • Intim/Underlivet
 • Bikini
 • Ben

Innan laserbehandlingen är det viktigt att inte ha plockat, ryckt, vaxad eller epilerat 4 veckor innan behandlingen. Detta är för att man behöver melaninet i roten av håret för att behandlingen skall ha effekt. På kliniken lägger behandlaren på en gel på huden för att få en bra koppling mellan applikation och huden för att undvika att ljuset sprids av luft. Varje laserskott känns som en värm gummisnodd mot huden men är inte smärtsam. Ofta ser man ingen förändring i huden efter att behandlingen är genomförd. Detta betyder inte att laserbehandlingen inte kommer att få effekt men att högre energi kan ges. När man är nära optimal energi vill ofta håren skjutes ut av hårsäckarna och man vill se en lätt svullnad och rodnad kring hårsäckarna. Efter behandlingen får man vara försiktig med solen dom närmaste veckorna.

På Laserkliniken Södermalm är det leg. läkare som utför laserbehandling. Permanent hårborttagning genomförs med Nordlys andra generationens IPL. Andra generationens IPL har ett extra våglängdsfilter som gör att behandlingen kan genomföras på ett tryggare sätt.

Om du lider av rosacea är du varmt välkommen att kontakta oss på Laserkliniken Södermalm för rådgivning och behandling. Kontakta oss på 073 700 47 34 eller info@laserklinikensodermalm.se. Vill du boka tid direkt, klicka på knappen och leta upp en tid som passar ditt schema!

[av_button label=’Boka tid’ link=’page,13′ link_target=” size=’small’ position=’center’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]