NAGELSVAMP BEHANDLING MED LASER

Nagelsvamp på fingrar och tår är ett vanligt förekommande problem. För många har nagelsvamp blivit ett långvarigt besvär där behandling med nagellack och tabletter inte har hjälpt. Behandling med laser är en mer effektiv och snabbare behandling mot nagelsvamp på fingrar och tår utan biverkningar.

Laserbehandling nagelsvamp

HUR FUNGERAR BEHANDLINGEN MOT NAGELSVAMP MED LASER?

Nagelsvamp på tår eller fingrar orsakas av infektion med trådsvamp. Ofta är infektion på stortå och tår en förlängning av kronisk fotsvamp. Det finns flera olika medel och metoder för nagelsvamp behandling med olik behandlingslängd och effekt mot nagelsvamp: Medicinsk nagellack användas i 12 månader. Bara ca 25 % lyckas med behandlingen. Behandling med tabletter tas i 3 månader. Ca 60 % som genomför kuren lyckas men många slutar i förtid på grund av biverkningar i form av ändrad smaksinne och leverpåverkan.

Laserbehandling mot nagelsvamp med Nd:YAG laser bygger på att högintensivt ljus med en specifik våglängd, anpassad för nagelsvamp, penetrerar nageln och absorberas av svampen. Där omvandlas ljuset till värme som dödar svampen. Laserbehandling är den bästa behandlingen mot nagelsvamp. Behandling med laser har visat sig mer effektiv och snabb än behandling med nagellack och tabletter och har inga biverkningar. Större, oberoende studier har bevisat att ca 65 % lyckas med att bli av med infektionen med laserbehandling. Laserkliniken Södermalm är en av få laserkliniker i Stockholm med Nd:YAG laser. Behandling av nagelsvamp med Nd:YAG laser är en mycket exakt och skonsam metod. Leg. läkare och sjuksköterska utför laserbehandlingen.

VAD KAN JAG FÖRVÄNTA MIG?

När ljuspulserna appliceras på naglar på tår och fingrar kan du känna en lätt varm känsla. Om det skulle göra ont är det ingen fara och läkaren pausar då i några sekunder eller byter nagel som behandlas. Svampen dör effektivt under laserbehandlingen men sporerna från svampen är mer motståndsaktiga. Därför behövs en serie på 5 behandlingar med 1-2 (max. 3) veckors intervall. Detta för att sporerna skall växa att bli svamp som då dödas innan det bildas nya sporer igen. Du kommer att se förbättring efter 1-2 månader men det tar 12 månader för en stortånagel att växa ut och 6 månader för resten av naglarna. Läs mer här om garanti och resultat.

VAD SKALL JAG TÄNKA PÅ INNAN BEHANDLINGEN?

Svamp under nageln på tår och fingrar ger ofta en förtjockning av naglarna. Du skall fila ner dina naglar då tunnare naglar ger ett bättre behandlingsresultat. Med nedfilning blir det en kortare strecka för laserljuset och mer energi för att döda svampen. Det är också bra att klippa naglarna så korta som möjligt.

VAD SKALL JAG TÄNKA PÅ EFTER BEHANDLINGEN?

Efter laserbehandlingen är det viktigt att förhindra återfall:

Tvätta fötterna dagligen och se till att torka helt torrt mellan tårna

Använd tunna strumpor av naturmaterial och tvätta på 60°

Använd skor med god andningsförmåga

Gå inte barfota i allmänna omklädningsrum

Even om medicinsk nagellack är lite effektivt i behandling av nagelsvamp kan det vara bra som skydd mot ny infektion. Det rekommenderas att använda medicinsk nagellack från sista behandling och tills en ny frisk nagel har växt ut.