Nagelsvamp är något som många har besvär med, så mycket som 10 % av befolkningen lider av nagelsvamp. Nagelsvamp är för många blivit ett långvarigt problem där behandling med medicinsk nagellack och tablettbehandling inte har hjälpt. Behandling av nagelsvamp med laser har hjälpt många människor bli av med nagelsvamp. Laserbehandling av nagelsvamp är ett effektivt och skonsamt sätt att bli av med nagelsvamp utan biverkningar.

Nagelsvamp på tår eller fingrar orsakas av en infektion med trådsvamp. Oftast är nagelsvamp en förlängning av en kronisk fotsvampinfektion. Trådsvampen har oftast kommit sig in genom den yttersta delen av nageln via nagelbädden, men en infektion kan också uppstå genom en skada på nageln. När svampen först fått fäste under nageln är den svår att bli av med. Trådsvampen trivs bäst i fuktiga och varma miljöer. Vanligast är att man har fått nagelsvamp från gemensamma duschanläggningar.

Förändringarna på naglarna vid nagelsvamp orsakas av att trådsvampen äter hornämnet i nagelplattan. Förstörelse av hornämnet ändrar nagelns färg och struktur. Först uppträder en vit eller brun missfärgning av nageln på ett litet område. Eftersom infektionen är smärtfri får ofta nagelsvampen lov att utbreda sig så att området med infektion och missfärgning blir större. Nageln blir förtjockad, kan ändra form och uppsplittras. Den yttersta delen av nageln kan lossna. Sammantaget medför detta ett besvärande kosmetiskt problem för de drabbade. Nagelsvamp på fingernaglarna lider många speciellt mycket av. För vissa kan förändringarna med förtjockning och ändrad form på stortånageln också medföra smärtor vid tryck.

Det finns flera olika behandlingar för nagelsvamp och de olika metoderna har olika behandlingslängd och effekt. Hörnstenen i behandling av nagelsvamp är alltid egenvård. Det är viktigt att byta strumpor varje dag och tvätta strumporna på minst 60 grader. Man skall rengöra fötterna varje dag och torka dem ordentligt innan man sätter på sig strumpor. Man får gärna byta ut gamla skor som inte andas.

Medicinsk nagellack är för många den första behandlingen man provar. Behandlingen fortgår i 6-12 månader och ca 1 av 4 lyckas med denna behandlingen. När nagellacken inte haft effekt kan man uppsöka vårdcentralen för att en läkare skall skriva ut tablettbehandling. Tabletterna får tas varje dag i 3 månader. Många får problem med biverkningar i form av ändrad smak och leverpåverkan. Ca 2 av 3 lyckas med denna behandlingen.

Behandling av nagelsvamp med laser på tår och fingrar genomförs med Nd:YAG laser. Med denna behandlingen använder man energin från laserljuset till att hetta upp svampen så mycket att den dör. Då svampen redan har bildat sporer, som tål värmen bättre, får man upprepa behandlingen när sporerna också växt till att ha blivit svamp. 5 behandlingar genomförs med 1–2 veckors intervaller för bäst effekt. Det tar 6-12 månader innan en ny frisk nagel växer ut. Så länge man har strukturförändringar på nageln har man ett sämre skydd mot ny infektion. Därför rådes man att använda medicinsk nagellack i förebyggande syfte efter att sista laserbehandlingen är genomförd och helt till en ny frisk nagel täcker hela nagelbädden.

Om du lider av nagelsvamp är du varmt välkommen att kontakta oss på Laserkliniken Södermalm för rådgivning och behandling. Kontakta oss på 073 700 47 34 eller info@laserklinikensodermalm.se. Vill du boka tid direkt, klicka på knappen och leta upp en tid som passar ditt schema!

[av_button label=’Boka tid’ link=’manually,https://www.bokadirekt.se/places/laserkliniken-s%C3%B6dermalm-17005′ link_target=’_blank’ size=’large’ position=’center’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]