Fraktionerad laser har varit ett stort genombrott inom estetisk laserbehandling och ger många behandlingsmöjligheter. I motsättning till traditionell skärande laser behandlar fraktionerad laser bara delar av huden för att få effekt. Detta ger snabbare läkningstid och mindre biverkningar. Fraktionerad laser behandlar både den ytliga och djupare delen av huden. Detta ger effekt på både pigmentering och strukturförändringar. Behandlingen utnyttjar kroppens naturliga läkningsprocess. Detta ger bättre, säkrare och mer långvariga resultat. Fraktionerad laser användas på hud med ålders- och solskador, för ansiktslyft och hudföryngring med reducering av rynkor och fina linjer, för acneärr och kirurgiska/traumatiska ärr, bristningar och xantelasma.

Tidigare måtte man genomgå behandling med ablativ, skärande laser för att förbättra strukturförändringar som rynkor och fina linjer, acneärr, kirurgiska/traumatiska ärr och bristningar i huden. Denna metoden behandlar hela delen av huden och skär bort hudlager för hudlager. Behandling med ablativ, skärande laser medför därför mer obehag, lång läkningstid och högre risk för biverkningar. Fraktionerad laser har varit ett stort genombrott inom estetisk laserbehandling och har blivit en av de mest populära behandlingarna för både patienter och behandlare. Behandling med fraktionerad laser erbjuder ett mycket skonsammare sätt att reducera pigmentering och förbättra hudstruktur.
Behandling med fraktionerad laser
Det finns fler typer av fraktionerade lasrar. Den mest populära använder våglängden 1550 nm. Den fraktionerade lasern avger tusentals små laserstrålar med ett visst mellanrum i huden. Energin från laserstrålarna penetrerar huden och påverkar både de ytliga och djupare hudlagren. I de ytliga delarna reduceras pigmentförändringar. I de djupare delarna skapas mikrotermala zoner med kolumner där vävnaden värms upp och skadas. Detta sätter igång kroppens naturliga läkningsfunktion som gör att det uppstår en inflammation i vävnaden. Med inflammationen strömmar det till blod med celler som har som uppgift att bygga upp vävnaden igen. Det blir en stark regenerationsprocess med nybildning av kollagen och elastin – fibrar som är viktiga för bindvävnaden och hudstrukturen.

Innan behandling bestäms energimängd, täthet mellan strålarna och antal passeringar som skall genomföras. Mörkhyade kan också behandlas tryggt med anpassad energi, täthet och antal passeringar. Beroende på vilken indikation man behandlar krävs oftast mellan 1-4 behandlingar med 3-6 veckors intervaller.

Resultatet blir en reducering av pigmentförändringar som åldersfläckar och solfläckar i det ytliga hudlagret. I de djupare hudlagren regenereras bindvävnaden. Detta ger en förbättring av hudstrukturen med en fastare och slätare hud. Rynkor och fina linjer reduceras effektivt. Strukturförändringarna vid acneärr, kirurgiska och traumatiska ärr och bristningar reduceras. Xantelasma försvinner genom att kolesterolet värmas upp. Fraktionerad laser ger på så sätt en förbättring eller reducering av diverse tillstånd i huden där hudstrukturen är förändrad.

 

Vanliga behandlingsområden för fraktionerad laser inkluderar:

Behandling med fraktionerad laser kan genomföras var som helst på kroppen. För ansiktslyft och hudföryngring är det vanligt att behandla ansikte, hals och dekolletage. Reducering av rynkor och fina linjer göras oftast i pannan, under ögonen och runt munnen. Behandling av acneärr är vanligast i ansiktet men rygg kan också behandlas. Xantelasma ligger per definition på ögonlock och behandlas med speciella säkerhetsåtgärder. Behandling med fraktionerad laser av bristningar och striae genomförs oftast på brösten, mage, rumpa och baksida lår. Behandling av ärr genomförs över hela kroppen.

Innan behandlingen med fraktionerad laser får man smörja på ett lager med lokalbedövande kräm som får ligga på i 1 timme innan behandling. Både patient och behandlare får under behandling ha skyddsglasögon på som filtrerar bort våglängderna som kan vara skadlig för ögonen. Under behandlingen kan man känna en lätt stickande och varm känsla i huden. Beroende på hur stort område som behandlas tar vanligtvis en behandling mellan 15 och 30 minuter.

Omedelbart efter behandlingen vill huden ha en rodnad och lätt svullnad. Svullnaden försvinner oftast samme eller nästa dag. Rodnaden försvinner oftast efter 2-3 dagar. Du kan uppleva viss torrhet, klåda och lätt flagning de första dagarna. Dessa biverkningar är inte större än att de flesta återgår till normala aktiviteter, som jobb och träning, redan nästa dag. Effekten av behandling med fraktionerad laser syns oftast efter ca 1 vecka och blir större eftersom regenerationsprocessen fortskrider.

Man får vara försiktig med solen dom närmaste veckorna efter behandling med fraktionerad laser. Solskydd med hög SPF rekommenderas.

På Laserkliniken Södermalm är det leg. läkare Peter Svamo som behandlar med Nordlys Frax1550 fraktionerad laser. Om du är intresserad av behandling med fraktionerad laser är du varmt välkommen att kontakta oss på Laserkliniken Södermalm för rådgivning och behandling. Kontakta oss på 073 700 47 34 eller info@laserklinikensodermalm.se. Vill du boka tid direkt, klicka på knappen och leta upp en tid som passar ditt schema